SrpskiСрпскиMagyar
19.12.2018. Среда

 

 

 

Sistem48


СПОНЗОРИ

APV

KLER

BGA


RHMZ

NSZ


facebook

Фејсбук Презентација
Општине Мали Иђош

prezentacija

Инвестициона презентација
Општина Мали Иђош


uzkuapv

pannonreg

rfapv

rav

dobrauprava

uzmiracun

baner30.11.2018.

Поштовани пријатељи,

Част ми је да Вас поздравим у име општине Мали Иђош и у своје лично име. Желим да изразим велико задовољство што смо се данас окупили да прославимо дан наше општине. Управо је овај дан и прилика да се осврнемо на све оно што је урађено у протеклих годину дана. А пре тога желим да се осврнемо и подсетимо да се ове године слави 100 година од завршетка Великог рата.

Ове године обележавамо 100 година од Великог рата. Неки га зову Велики, неки Први, а могли би смо слободно рећи лудило од рата.

Наша земља је у њему изгубила 1.400.000 становника. Колике су то размере страдања најбоље је описано животом дечака Момчила Гаврића и жене Милунке Савић. Када дете и жена морају да иду у рат онда можемо замислити размере таквог рата. Замислите, Момчило Гаврић, најмађи подофицир Првог светског рата и Муланка Савић, жена херој, носилац француског одликовања ордена Легије части.

Сваке године морамо обележавати сећање на планетарно страдање човечанства које је тада изгубило око 20.000.000 људи, јер услед заборава, може нам се учинити да је рат безазлена појава.

Ми у Србији морамо бити трезвени и мудри, јер рат је гори од биолошке смрти. Смрт дође као блесак муње, а рат је пузећа смрт која траје годинама и деценијама. Један војсковођа из историје је рекао „Боље сто година преговарати, него један дан ратовати“. У складу са том девизом треба свет да се влада да не би опет улетео у лудило.

А сада да се вратимо на рад наше општине у предходних годину дана.

Почетком године Влада АП Војводине – Управа за капитална улагања је на конкурсу одобрила 30.000.000 динара за асфалтирање улице Башта у Малом Иђошу и проширење улице Вука Караџића у Ловћенцу.

Влада АП Војводине – Секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство и општина Мали Иђош потписали су уговор за два нова бунара у Ловћенцу и Фекетићу вредности 8.000.000 динара. Део средстава је обезбедила Општина.

Председник Владе АП Војводине г. Игор Мировић уручио је уговор општини Мали Иђош за уређење атарских путева вредности 5.200.000 динара.

Председник Владе АП Војводине г. Игор Мировић уручио је кључеве за санитетско возило за Дом здравља „др Мартон Шандор“.

Од АП Војводине добијена су бесповратна средства за израду пројектно-техничке документације за развој туризма.

АП Војводина доделила је средства за регресирање превоза за студенте.

Влада АП Војводине је донела одлуку да из покрајинског буџета општини Мали Иђош одобри 405.000.000 динара (у еврима 3.300.000 еура) за изградњу пречистача отпадних вода. Ово је значајна и озбиљна инвестиција. Наравно, неће се стати само на овој инвестицији. Морамо за пар година завршити комплетну канализациону мрежу.
Тренутно се ради пројектна документација, за комплетну општину Мали Иђош, секундарна и терцијална мрежа. У јануару 2019. године издајемо грађевинску дозволу. Израда пројектне документације износи 15.000.000 динара, од којих је Министарство за привреду одобрило 6.700.000 динара, а остатак општина Мали Иђош.

Што се тиче пројеката:

Урађен је пројекат за замену водоводне мреже у насељима Фекетић и Ловћенац и издате су грађевинске дозволе. Пројекат за насеље Мали Иђош је при крају и очекује се издавање грађевинске дозволе. Вредност пројекта је 5.000.000 плус ПДВ и финансира се из нашег буџета.

Урађен је пројекат за пречистаче за воду. Има их укупно 12, по један поред сваког бунара. Бунари су ове године озакоњени и уцртани у катастар.

Уз све ове пројекте урађени су и пројекти за аутоматизацију и праћење потрошње воде и снимање водоводне мреже у ГИС-у.

За реализацију ових инвестиција очекујемо средства од Владе Републике Србије тј. од Канцеларије за јавна улагања.

После вишегодишњег пропадања обновљен је Дом здравља у Малом Иђошу. Урађено је:
- замена кровног покривача и термоизолација,
- замењени су сви прозори,
- постављена камена вуна од 15 цм,
- урађена фасада.
Вредност радова је 38.000.000 динара, за које смо јако лобирали и добили их од Канцеларије за јавна улагања Владе Републике Србије, те се овим путем захваљујемо нашем Зорану Мартиновићу на великом залагању за добијање средстава од Канцеларије.

По добијању позитивног мишљења од Комисије за јавно приватно партнерство општина Мали Иђош је са Ресалта д.о.о. из Београда потписала уговор о јавно-приватном партнерству за замену дотрајалих котлова на лож уље и мазут са котловима на природни гас. Котлови ће бити замењени у све три основне школе са спортским халама, амбуланти у Ловћенцу, зградама Општине, Дому здравља и Полицијској станици. У овој инвестицији општина Мали Иђош има значајну уштеду на годишњем нивоу.
Сва документација је предата у Министарство финансија на праћење реализације и објављена на порталу ЈПП.

Да се опет вратим на г. Мировића, који је на моје инсистирање и молбе одобрио средства из текиће буџетске резерве АП Војводине за основну школу у Ловћенцу. Средства у износу 5.500.000 динара су за санацију санитарних чворова и подова који су у катастрофалном стању.
Велико хвала за г. Мировића.

И Влада Републике Србије је из текуће буџетске резерве издвојила 10.000.000 динара, које смо проследили ЈП „Комунал“.

А највећи понос наше општине су наши млади спортисти. Једна од њих је и Катарина Гвозденовић стонотенисерка, првакиња Србије у категорији млађих кадеткиња, женски стонотениски клуб „Еђшег“ првак је Војводине, пионири фудбалског клуба „Његош“ прваци су Војводине. Имамо и младе успешне атлетичарке међу којима је и Вилагош Адриана, бацачица копља, која је у млађим категоријама велика нада.

Из Комесаријата за избеглице и миграције  одобрили су и купили 15 кућа у нашој општини, укупне вредности око 200.000 еура и додели помоћ у виду грађевинског материјала нашим суграђанима избеглим из бивших република СФРЈ у укупном износу од 135.000 еура.

Скупштина општине Мали Иђош донела је стратегију развоја општине Мали Иђош за период 2017-2027 године. Стратегија развоја општине је важан документ који су одборници донели једногласно.

Општина Мали Иђош је са нашим пријатељима из општине Гадорош из Републике Мађарске потписала споразум о братимљењу и сарадњи на обострано задовољство.

Општина Мали Иђош је покренула Информатор општине Мали Иђош ради информисања наших грађана на сва три језика.

Општина је примила поклон од Агриромагна д.о.о. о преносу власништва од 7 катастарских јутара.

Доделили смо плац Српској православној цркви за изградњу храма.

Издали смо канцеларију у Ловћенцу за Национални савет црногорске националне мањине.

Библиотека у Ловћенцу понеће име Митра Пешикана, нешег познатог академика и једног од најпознатијих лингвиста српског језика.

Хтео бих да похвалим Перлаки Золтана, директора Футуре из Фекетића који је донирао прехрамбене производе нашој браћи са Косова и Метохије у обиму 5 тона. Још једном хвала Золика.

Поред свих добрих ствари које су урађене, морам да нагласим и проблеме са којима се суочавамо:
- загађена река Криваја,
- незавршена комасација,
- незавршен премер грађевинског реона Ловћенац и Фекетић,
- озакоњење објеката.
Улажемо велике напоре да сви проблеми буду решени и да из њих изађемо као победници.

И на крају желим да се захвалим свима који су учествовали у реализацији наведених пројеката, као и мојим сарадницима без којих све ово не би било могуће.

Хвала на пажњи.27.11.2018.

Поводом Дана дечјег стваралаштва расписује се

ЛИТЕРАРНИ И ЛИКОВНИ КОНКУРС "ТВОЈА РЕЧ У СЛИЦИ"

Драга децо, покажите да желите и умете. Поделите са нама своје таленте и умећа. Нека ваше речи сликају, а ваше слике говоре.

Конкурс је отворен до 15. децембра 2018. године.

22. децембра 2018. године позваћемо вас на заједничко дружење и уживање у резултатима вашег рада.

Теме за ученике 2, 3. и 4. разреда:
1. Зимски пејзаж
2. Портрет драге особе

Теме за ученике 5. и 6. разреда:
1. Омиљене игре на снегу
2. Поглед са мог прозора

Теме за ученике 7. и 8. разреда:
1. Где су ти крила?
2. Срећа је већа што касније дође

ЧЕКАМО ВАС ДА НАМ СЕ ПРИДРУЖИТЕ!

За све информације можете се обратити наставницама: Александри Вучинић (Мали Иђош), Итани Турчиновић (Фекетић), Марији Апостоловски (Ловћенац), Јасмини Перовић (Ловћенац) и библиотекарки Снежани Марковић (Ловћенац). Њима, такође, можете предати своје радове.27.11.2018.

Футсал екипа ОШ "Вук Караџић" из Ловћенца пласирала се на Републичко првенство у футсалу за основне школе које ће се одржати 12. и 13. децембра у Чачку.

До овог великог и заслуженог успеха дошли су одличном игром и залагањем које је резултирало победама тј. освајањем Општинског, Окружног и Међуокружног првенста у футсалу за основне школе.

На Међуокружном првенству, које је недавно одржано у Техничкој школи у Суботици, победом у полуфиналу са 6:3 над екипом ОШ "Доситеј Обрадовић" Сомбор и финалу са 3:1 пеналима (1:1) над екипом ОШ "Михајло Пупин" Ветерник стекли су право учествовања на Републичком првенству у Чачку.

Честитке играчима и тренеру и много успеха на Републичком првенству у Чачку.

У горњем реду: Марић Немања, Јовановић Владимир, Сувајчевић Стефан, Међедовић Вукашин, професор и тренер Симовић Милош.
У доњем реду: Калуђеровић Димитрије, Апостоловски Вања, Симовић Лазар. Краговић Обрад.Архива >>>