SrpskiСрпскиMagyar
2018.08.16. Csütörtök

 

 

 

Sistem48


SPONZORI

APV

KLER

Bethlen Gábor Alap


RMHZ

NSZ


facebook

Kishegyes Község
Facebook oldala

prezentacija

Befektetési prezentáció
Kishegyes Község


uzkuapv

pannonreg

rfapv

dobrauprava

uzmiracun

baner

Aktualitások

2018.06.29.

A kishegyesi önkormányzatban több mint tízéves gyakorlat, hogy a legjobb tanulókat, a Vuk-diplomásokat egy fogadás keretében alkalmi ajándékokkal jutalmazza meg a községi elnök. Idén 25 diák vehette át az elismerést. Marko Lazić, Kishegyes községi elnöke és Szügyi István, a községi képviselő-testület elnöke, Kerekes Zoltán alpolgármester és a községi tanács tagjainak társaságában fogadta a kishegyesi község Vuk-diplomásait, illetve a szülőket és a tanárokat is.
Az önkormányzat három településén működő három általános iskolájában összesen 25 nyolcadikos érdemelte ki ebben az évben a végig színkitűnőknek járó elismerést, a Vuk-diplomát. A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskolának idén 12, a bácsfeketehegyinek 8, a szeghegyi Vuk Karadžić Általános Iskolának pedig 5 Vuk-diplomása van.
A községi elnök és a képviselő-testület elnöke alkalmi ajándékokat adott át minden Vuk-diplomásnak. Az elnök azt is elmondta még, a Vuk-diplomás tanulók jutalmul egy egynapos kiránduláson vehet részt. Az önkormányzat ajándékaként elviszik a gyerekeket a bácspetrőci Petroland Aquaparkba. Emellett a következő tanévben az önkormányzat fedezi a Vuk-díjasok utazási és kollégiumi költségeit is, az előző évek gyakorlatával összhangban.
Szügyi István hangsúlyozta, hogy ezek a gyerekek viszik most el Kishegyes jó hírét a nagyvilágba, de számítanak arra, hogy többségük visszatér majd a tanulmányaik befejezését követően. A generáció diákjait a ballagás alkalmával korában már kihirdették, de itt is elhangzott, kik voltak a generáció legjobbjai. A kishegyesi iskolában ezt a megtisztelő címet ifj. Gál József, a szerb tagozaton pedig Dejana Mihajlović érdemelte ki. A szeghegyi általános iskolában Vuk Apostolovski, a bácsfeketehegyiben pedig a magyar diákok közül Cucity Iván, a szerb végzősök közül Tijana Jagić érdemelte ki a legjobbnak járó elismerést.
Forrás: Vajma.info2018.06.18.

Topolyára és Kishegyesre látogatott Igor Mirović tartományi kormányfő és Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke.

Tárgyaltak a Krivaja folyót leginkább szennyező üzemek képviselőivel, a topolyai községi képviselő-testület üléstermében bemutatták a városi szennyvíztisztító terveit, a delegáció megtekintette az építkezés leendő helyszínét, majd Kishegyesre látogattak, mivel ez a község a legjobban érintett a topolyai vízszennyezés kérdésében, a község mindhárom településén bűzlik a Krivaja.

A folyóvizek, elsősorban a Krivaja intenzív szennyezése nagy gondot jelent az egész közép-bácskai régió lakóinak szempontjából. A különféle törvényes rendelkezések azonban 2030. december 31-ig, illetve a még távolabbi 2045. december 31-ig szabják meg a határidőket, ameddig a gyáraknak, feldolgozó kapacitásoknak, illetve az önkormányzatoknak víztisztítókat kellene üzembe helyezniük. Az érintett települések lakói azonban elképzelhetetlennek tartják, hogy még ilyen hosszú ideig el lehetne viselni ezt az intenzív szennyezést.

Pásztor Istvánt és Igor Mirovićot Topolyán önkormányzati tisztségviselők társaságában Kislinder Gábor községi elnök fogadta, majd tárgyaltak azoknak a cégeknek a képviselőivel, melyek a legnagyobb szennyvízkibocsájtónak tekinthetők a község területén. Az Újvidéki Műszaki Egyetem projekttervezési szakcsoportjának vezetője, Cinkler Rudolf magiszter bemutatta a szennyvíztisztító általa készített tervezetét, pontosabban azt a cselekvési tervet, melynek keretében a szennyvízkibocsájtást a megszabott határértékekig szeretnék redukálni.

Cinkler elmondta, hogy a szennyvíztisztítás kérdése évtizedek óta gondot jelent a topolyai község területén. Egyelőre csak Bácskossuthfalván létezik és üzemel is egy víztisztító berendezés, de már elavult, ezért felújításra szorul. A teljes projekt kiépítése mintegy 350 millió dinárba kerülne.

A kormányelnök a prezentációt követően elmondta, hogy a szennyvíztisztítás kérdését mielőbb meg kell oldani, és a tartományi kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ez valóban így legyen. Mirović szerint a jövőben több figyelmet és egyben több pénzt is fordítanak majd környezetvédelemre. Az illetékes tárcáknak már kiadta az utasítást, hogy Vajdaság egész területét térképezzék fel ilyen szempontból. Pásztor István Topolyán azt nyilatkozta, hogy a szennyvíztisztítás kérdése nem politikai kérdés. Megvan már az elképzelés, megvan az elhatározás, nem lenne szabad a jövőben sem ezt a témát elpolitizálni – fogalmazott Pásztor.

A küldöttség Kishegyesen személyesen meggyőződött a Krivaja folyó állapotáról. A látogatás végén a sajtónak nyilatkozva Pásztor István elmondta, egy alapvető környezetvédelmi probléma: a szennyvizek tisztítása, valamint ezzel összefüggésben a Krivaja kérdése volt a megbeszélések témája.

– Ez a probléma kisebb-nagyobb intenzitással már évtizedek óta folyamatosan terheli a lakosokat. A mai napon is éreztük ennek a problémának a „szagát”. Örömmel állapítom meg, hogy az elmúlt időszakban mindkét önkormányzat jelentős eszközöket és szellemi erőforrást mozgósított, hogy elkészüljenek a tervek, amelyek lehetővé teszik a víztisztítók kiépítését. Abban állapodtunk meg, hogy mind a topolyai – amely értéke kb. 350 millió dinár –, mind a kishegyesi –amely értéke kb. 250 millió dinár – esetében, hogy a 2019-es és a 2020-as költségvetési évben önkormányzati és tartományi forrásból fogjuk támogatni a felépítésüket. Ez az alapfeltétele annak, hogy megszűnjön a Krivaja folyamatos szennyezése, azt követően pedig magával a mederrel és a folyóval tudunk majd foglalkozni – mondta el a házelnök, majd külön kiemelte, hogy három olyan topolyai cég képviselőivel is tárgyaltak, amelyek jelentős szennyezői a Krivajának.

– Abban állapodtunk meg a cégek képviselőivel, hogy egyrészt ők is elkészítik a termelésükből kibocsájtott szennyvíz tisztítására vonatkozó terveket, másrészt pedig azt néztük meg, hogyan tudunk hozzájárulni a cégek víztisztítóinak a felépítéséhez, hogy megszűnjön a folyó ipari szennyezése. Bizakodó vagyok, noha sokadszorra futunk neki ennek a problémának. Azt látom, hogy talán most megteremtődtek a feltételei, hogy a nekifutáson és az akaraton túl biztosítani tudjuk azokat a forrásokat, amikből ezek a tervek meg tudnak valósulni – hangsúlyozta Pásztor.

Forrás: Magyar Szó2018.06.11.2018.06.08.

Felhívjuk Kishegyes község lakosságának figyelmét, hogy hamis, felhatalmazás nélküli vizszerelök jelentek meg községünk területén.

Értesítjük a lakosságot, hogy a Kishegyesi Községi Képviselő Testület hatályban lévő határozata alapján:

Kizárólag a JP KOMUNAL közvállalat jogosult vízszolgáltatást végezni, illetve a vállalat munkatársai jogosultak a vízórák cseréjére valamint új órák beépítésére.Archívum >>>