SrpskiСрпскиMagyar
20.05.2019. Понедељак

 

 

 

Sistem48

JPK


СПОНЗОРИ

APV

KLER

BGA


RHMZ

NSZ


facebook

Фејсбук Презентација
Општине Мали Иђош

prezentacija

Инвестициона презентација
Општина Мали Иђош


uzkuapv

pannonreg

rfapv

rav

dobrauprava

uzmiracun

baner

Обновљен Дом здравља у Малом Иђошу
02.11.2018.

Последњих 15 година, зграда Дома здравља у Малом Иђошу била је у веома лошем стању, те је урађена њена реконструкција вредна 40 милиона динара.

Последњих 15 година зграда Дома здравља у Малом Иђошу била је у веома лошем стању. Од три спрата, само је приземље било функционално, јер је кров прокишњавао, а већина прозора није смела да се отвара из безбедносних разлога. Захваљујући средствима Канцеларије за управљање јавним улагањима, ова зграда недавно је коначно реновирана.

Више од 12 хиљада становника општине Мали Иђош коначно има адекватне услове за редовне прегледе и лечење у Дому здравља. Дугоочекивана реконструкција зграде је најзад завршена и ово је једна од највећих инвестиција општине у последњих 30 година за коју је Канцеларија за управљање јавним улагањима определила готово 40 милиона динара. Саболч Алмаши, лекар опште медицине, каже да је због дотрајале кровне конструкције и влажних зидова, читав последњи спрат био измештен, а да је небезбедан био и други спрат где је била амбуланта опште медицине.

"Годинама смо имали проблеме са прокишњавањем. Хладне су биле све просторије, пацијенти су се жалили да је хладно у чекаоницама, а и лекари да је хладно у амбулантама. У нижим температурама смо морали смо и јакне да носимо током целог радног времена. Када је дувао ветар, свуда је била промаја, тако да смо сада баш задовољни," рекао је Алмаши.

Директорица Дома здравља у Малом Иђошу, Зденка Вујовић, напоменула да је, с обзиром на број становника, ово један од ретких домова здравља где постоји велики број лекара специјалиста, као и да 64 радника послује у одличној, колегијалној атмосфери, сада свакако и у условима какве и заслужују здравствени радници.

Бојана Пејовић, помоћница директорице Дома здравља која је задужена за опште и правне послове, каже да су се због проблема са кровом зграде и прокишњавањем проблеми годинама само гомилали.

"Нама је у овој санацији најзначајнија поправка крова и замена спољне пвц столарије. Кров је прокишњавао и оштећен је добар део намештаја, а због влаге су и електричне инсталације правиле велики проблем. Овом реконструкцијом су ти проблеми решени и не само да имамо лепши изглед зграде, већ имамо и ефикасније грејање, односно хлађење," истакла је Бојана Пејовић.

Најзахтевнији радови били су на комплетној замени кровног покривача који су заједно са неопходном унутрашњом конструкцијом и термоизолацијом коштали више од половине средстава, односно 20 милиона динара, каже Имре Халгато, руководилац одељења за урбанизам у општини Мали Иђош.

"За сада нема проблема са прокишњавањем, што је и највећи резултат ове обнове. Ради задовољавања испуњавања садашњих техничких прописа, фасада је добила термоизолацију, истовремено су замењени и прозори, тако да је термичка ефикасност повећана и задовољава савремене прописе," каже Имре Халгато.

Колико је ово био захтеван и озбиљан пројекат говори податак да је Општина Мали Иђош још током 2017. године конкурисала за средства код републичке Владе како би се решио овај горући проблем. Пројекат је неколико пута дорађиван како би се обезбедила максимална сигурност, али и енергетска ефикасност објекта, истакао је председник општине Мали Иђош, Марко Лазић.

"Сви смо јако срећни. Задовољни су и запослени и пацијенти, а и ми из локалне самоуправе што је овако велик посао коначно завршен и што дом здравља има безбедну и сигурну зграду. Било је потребно пуно труда и стрпљења да се обезбеди сва потребна документација и до краја заврши пројекат. Канцеларија за управљање јавним улагањима је за ове радове обезбедила нешто више од 35 милиона динара без пдв-а, а радови су трајали седам месеци," рекао је Лазић.

Како би се зграда стара 40 година приближила стандардима савремене здравствене установе постављен је нови хидрантски вод, уграђена паник расвета, као и инсталације за дојаву пожара. Ускоро ће и грејни системи бити модернизовани прикључењем на гас чиме ће се постићи још већа енергетска ефикасност и већа удобност запослених и пацијената у зимском периоду.

Погледајте видео прилог https://youtu.be/05x2ZvsCwZ4

Извор: rtv.rs