SrpskiСрпскиMagyar
2021.10.18. Hétfő

 izbori 20201

imunizacija

 

 

Sistem48

JPK

Međunarodni dan devojčica


SPONZORI

APV

KLER

Bethlen Gábor Alap


RMHZ

NSZ


facebook

Kishegyes Község
Facebook oldala

prezentacija

Befektetési prezentáció
Kishegyes Község


uzkuapv

pannonreg

rfapv

rav

dobrauprava

uzmiracun

baner

NE ÉGESSE EL A NÖVÉNYI MARADÉKOKAT!

Mentsük meg a földet a jövő generációi számára

Az égés által magas hőmérséklet alakul ki, így a talaj felső rétege por- és hamuvá válik melyet a szél elvisz, eső elmossa. Így a legfontosabb réteg eltűnik amelynek biztosítani kellene a jövő évek termését.

Az égés során a talaj táplálkozásában pótolhatatlan szerepet betöltő összes élőlény (esőgiliszták, mikroorganizmusok) elpusztul melyeknek fontos szerepük van növény táplálásában. A trágyából a növény által használt  tápanyagokká alakítják át , és végzik a szerves anyagok lebomtását.

A gyújtogatásnak-égetésnek nincs hasznos célja, ebből csak a mezőgazdasági termelőnek van kára.

A mezőgazdasági növényi maradékok leszántása javítja a talaj nedvességét, és ezek a talajok az őszi - téli szántás idején akár  2,5% -kal több nedvességet tartalmaznak, mint azok, amelyeken ez nem történt meg.

A leszántása  a gyomok elleni küzdelemre is jó mert ezáltal csírázásra készteti a gyomnövényeket, amelyeket igy könnyebb később további agro-technikai módszerekkel ezeket elpusztítani.

A leszántással a talajba visszajutattjuk azoknak az  anyagoknak egy részét amit a termeléssel kivettünk. Ilyenek a  legfontosabb növényi tápanyagok mint a  nitrogén, foszfor és a kálium valamint  a  szerves anyagok. Ez az eljárás a talajtrágyázás egyik gyengébb formája. Az alap talajművelés is könnyebb, mert kevésbé szilárdul meg, és ez is lényegesen kevesebb üzemanyag-fogyasztást jelent.

A tűzvédelmi törvény tiltja a növények, a szemét és a növényi maradékok égetését (50. cikk). Az a személy, aki a tüzet okozza, köteles megfizetni a a tűzoltó-mentő egységek  beavatkozási költségét a rendelettel összhangban.  10.000 dinár összegű pénzbüntetést szabnak ki magán személy esetében a szabálysértésért illetve jogi személy  esetében ez  300 000-től 1 000 000 dinárig terjedhet.

Ha megállapítást nyer, hogy a növényi maradványokat a gazdaságban égették, a gazdaság két évig elveszti a mezőgazdasági ösztönző eszközök igénylési jogát.

A MEZŐGAZDASÁGI NÖVÉNYI MARADVÁNYOK ÉGETÉSÉVEL GYAKRAN KEZELHETETLEN TŰZ ESETEKRE KERÜLHET SOR AMELYEKKEL NAGY ANYAGI KÁROK KELETKEZHETNEK SŐT EMBERI ÉLET IS VESZÉLYBE KERÜLHET !!!

KISHEGYES KÖZSÉG
ARATÁSI TÖRZSKARA